NOTISER 2023

vecka41
2023

SÅ VAR DET REDAN HÖST!

Och länge sen det senaste inlägget, så här kommer en snabbgenomgång av vad jag jobbat med under året.

Kapitalet av Karl Marx
Projektet påbörjades redan i början av förra året, men det strulade på slutet, porträtt och montering fick ligga till sig ganska länge. Men nu är den klar med tofsar och allt för att ansluta till fackföreningsestetiken. Läsningen var otippat lustfylld hela vägen.

Mary
Mary Wollstonecraft har jag nuddat vid tidigare och nu bestämde jag mig för att läsa det stora portalverket A Vindication of the Rights of Woman från 1792 i en upplaga så troget originalet som möjligt. Som av en händelse såg den ut så här! Läsningen var snårig men rolig.

Penelope
Jag har varit intresserad av Penelope i Odyssén länge och nu ska det bli ett broderi. Men eftersom det inte finns en bok bara om henne så har jag samlat på mig allt jag hittat. Det är mycket text att gå igenom för att vaska fram Penelope. Jag har börjat läsa men formerna är inte fastlagda än, det kan inte bli mitt vanliga hundradagars arbetssätt. Projektet upptar redan fyra sidor i skissboken. I gömmorna har jag hittat gammalt linne vävt av handspunnen tråd. Nu måste jag snart sätta i nålen…

Hitta Hilding!
Bokprojekt: sakprosa om släktforskning för unga. En ramberättelse om sökandet efter min morfar Hilding som försvann till Australien för snart hundra år sen och som inte hörts av sen dess. Parallellt med att bilden av morfar växer fram löper handfasta tips och råd. 1997 kom min bok Vem är jag? Släktforskning för barn, men mycket har hänt inom forskningen sen dess så nu det är dags för en ny bok. Idén kommer från min kära släktforskande vän Måns som i hög grad är närvande i sökandet, man kan säga att hon är motorn.

 

vecka08
2023

Nu blir det film!

Filmen handlar om mina litterära broderier och hur de kommer till. Kolla!

Jag har visat broderierna i olika sammanhang och ibland haft möjlighet att berätta om själva arbetsmetoden och jag tror att det adderar till upplevelsen av verken om man känner till något om arbetet bakom.


Här hänger The Wake i foajén på Intiman i Stockholm på Författarförbundets heldag om Litteraturens framtid.

Men jag är inte på plats hela tiden och kan berätta. Så hur gör jag då? Text kanske (som ingen läser) eller kanske en film som ska kunna rulla under utställningarna.

Det stora arbetet med att filma och färdigställa stod Malin Arnesson för, fotograf och konstnär. Så himla fint jobb! Den som ställde de rätta frågorna var Anita Johansson, konstnär och journalist.   

Jag sökte och fick ekonomiskt stöd från Region Halland.


I en liten cameoroll ser vi den enögda lilla katten Bastet, som gärna vill vara i fokus.