NOTISER 2011

vecka 48
2011

DECEMBER

Nu ska jag äntligen försjunka i den här dimmiga världen igen och försöka avsluta bilderna till nästa bilderbok. Det här bilderna fungerar som inspiration.

 

För nu vill jag börja med jordboken!

Slangbellan: Alla debutantböcker är lästa nu (se vänsterspalten).  Nu är det andra vändan för att komma överens med de övriga två juryledamöterna. Tre kandidater ska vaskas fram. Sen är det hela BUS-styrelsen som väljer ut en vinnare bland de nominerade.

Glad advent!

vecka 44
2011

NOVEMBER

Oktober var en intensiv månad med utflykter till Stockholm och Skövde. Och så några dagar i London i nästan sommarväder.

    

Gamla egyptiska favoriter på British Museum, katt och ibis.

Nu visar de Vågen av Hokusai på British Museum, med början 3 november. Attans att vi missade det! Den finns i Korea annars. Och en sak till: i London har de råd att  ha gratis inträde till museerna. Det borde vi också ha!

Tate Modern såg vi Ai WeiWeis solrosfrön i porslin. Inte så många som i stora turbinhallen, det kunde man se på SVT K Special. Nu visade de i en enda stor hög i en av salarna.

Nu ska det bli en lugn månad efter en intensiv oktober. Jag ska sitta inne i ateljén och måla och skriva. Bara några utflykter till Göteborg för utbudsdagar (se vänsterspalten).

vecka 40
2011

OKTOBER

Mycket dimma och mossa och små hästar blir det den här gångenHösten är här och Bokmässan är avklarad. Jag jobbar med bilderna till nästa bilderbok som ska komma 2013. Långt dit, det känns som en evighet men ingenting som vi kan påverka. Det är ett samarbete med Maud Mangold som vanligt. (På Falkenbergs bibliotek kan man fortfarande få en inblick i det förra samarbetet, Kokongs långa resa.) Mycket dimma och mossa och små hästar blir det den här gången.

Jag läser och läser. Alla årets debutantböcker för barn och unga. Det brukar komma ut runt hundra stycken! Jag är med i juryn som ska dela ut Slangbellan. Roligt att få en inblick i det som är på gång, det är en otrolig spännvidd ur flera synpunkter.

Jag läser och läser

Funderar också på illustrationsworkshops för skolan. Jag ska till några Skövdeskolor om några veckor och sen också presentera det på Författardan i Göteborg i november. Vad händer i mötet mellan text och bild och hur kan man tänka och göra?

Och så en liten tripp till London och hälsa på min dotter Jorinda. Det blir Tate Modern http://www.tate.org.uk/modern/ , men kanske också det gamla Tate Gallery http://www.tate.org.uk/britain/ som tydligen heter Tate Britain nu. Också min favorit National Portrait Gallery, dit kan man gå hur många gånger som helst. Med några Stockholmsresor för BUS också så blir det inte mycket arbetsro den här månaden. Men det blir ju november sen …

Månaden avslutas i Lottastugan i Varberg med workshop med Lisa BureniusKultur Dag och natt. Alla välkomna!

vecka 34
2011

Ny bok

Nu ska jag börja med originalen till en ny bilderbok. Inspirationen kommer från Island där Maud Mangold och jag var för ett år sen. Den resan berättade jag om här (scrolla ner till vecka 35 och 36). Vi har jobbat tillsammans hela vägen som vanligt. Maud har skrivit texten och jag har gjort dummy och alla skisser är klara. Boken är antagen men kommer inte ut förrän 2013, vilket känns mycket avlägset.

Skiss till försättsbladetHärligt att vara igång.Det tycker Ozzy också.

vecka 31
2011

Marstal

Ö-hopping i Danmark: Als, Äerö, Langeland, Lolland och Själland. Framför allt var vi nyfikna på Marstal på Aerö efter att ha läst Carsten Jensens böcker.

Speciellt Vi, de drunknade var en stor läsupplevelse, en krönika om människorna i Marstal och deras liv på världshaven och i hamn under hundra år. På biblioteket hittade vi en broschyr som ledde oss i spåren av berättelsen. Och Sjöfartsmuseet var väldigt intressant, med en bra guidad tur. Och se, det fanns lite gamla riggar kvar i hamnen!

Den 1 km långa piren

Sista resan handlar om målaren Carl Rasmussen (1841-1893) som också förekommer i Vi, de drunknade. Han reste till Grönland och målade och på Sjöfartsmuseet finns ett helt rum med hans bilder. Den här till exempel:

Grönlandsk fjordparti. 1886. To konebåde og 4 kajakker bringer to familier hjem fra sommerens indlandsbopladser.

Spännande att se med tanke på att sonens expedition Northwest Passage on a Shoestring närmar sig Grönland nu.

Det var vatten. Nu tillbaka till ett annat element: JORD.

vecka 26
2011

Akvarellworkshop

Det regnade på Barnkalaset i Halmstad. Men är det vattenfärg så är det! Det 10 meter långa akvarellpappret blev ett skulpturalt vattenlandskap.

  

Det var kulturförvaltningeni Halmstad som ordnat Barnkalas i hela stan. Vi höll till på gräsmattan till Hallands Konstmuseum och hade en hel del besökare som gick loss på måleriet så det skvätte om det! Härligt!

vecka 25
2011
vecka 24
2011
vecka 23
2011

Jordprojektet - andra sommaren

Första sommaren: 100 dagar - skriva utan att tänka 10 minuter + rita utan att tänka 10 minuter. Tema jord. Stämpla. Arkivera i plastfickor och mappar. 

Så här är de nu ett år senare, ute i ljuset efter en vinter i karantän långt ner i jordlådan. Sanningens minut. Det är det här materialet jag ska ägna min sommar åt att bearbeta.

Listan med de hundra rubrikerna.

Hoppashoppashoppas...  Just nu känns det jätteroligt och spännande, alla dörrar öppna, det kan ta vilken riktning som helst. Men så är det ju det där med att det ska bli nåt och ... nä, inte tänka så. Bara vara i det nu.

Så nu begraver jag mig i jorden och dyker upp då och då i sommar. Hoppas jag. Fast inte varje vecka för nu är det fokus på jord.

På lördag är det workshop i Halmstad och då ska jag styra upp en jätteakvarell - 10 meter lång - på konstmuseets gräsmatta. Kom och måla!

vecka 22
2011

Almapriset

Så for jag på den ståtliga AlmaprisutdelningenStockholms Konserthus och såg Shaun Tan ta emot sitt fina litteraturpris ur kronprinsessans hand.

En fin hyllningsföreställning med Eva Dahlgren och Goran Kajfes Subtropic Arkestra och Magnus Carlsson och dans med Soul Sweat och tal av Kulturrådets ordförande Kenneth Johansson och handelsminister Ewa Björling (hennes tal var pinsamt uruselt!). Mark Lewengood ledde det hela. Föreställningen avslutades med visning av kortfilmen The Lost thing. Och efteråt var det mingel i Grünewaldsalen med hela barnboksbranchen på plats. I BBN:s blogg har Carolin Röstlund skrivit om Shaun Tan och i Jeanette Mildes blogg kan man läsa om festen. Shaun Tans pristagarföreläsning kan man uppleva här.

Passade också på att se Siri DerkertModerna Museet. En sån vacker och intressant utställning! Med massor av gamla intervjuer och tv-reportage. Missa inte!

vecka 21
2011

Sardinien

En liten tur till Sardinien. Färgerna! Vit sand. Smaragdvatten. Röd jord. Och så allt det gröna. Och blommorna. Rött, gult, rosa. Och den blå himlen.

Och svart sand!

Jag såg en asiatisk kvinna som under en halvtimme gick långsamt fram och tillbaka på en brygga under ett paraply och messade. Satte igång fantasin! På den undre bilden är hon på väg ut till vänster.

Det här är i Neptunusgrottan på en udde norr om Alghero.

Så nu tänker jag på jord igen. Underjorden. :)

vecka 20
2011

Bildkonst, mimare och vita hästar

Såg den nyöppnade Klara Lidén-utställningen på Moderna Museet utan att veta något om henne. Nu läser jag och hör om utställningen i alla medier.

Unheimlich Manöver, 2007 och Untitled (Poster Paintings), 2010

Det här fastnade i mig - av nån anledning ... det handlar om att skapa rum åt sig själv.

Vi lyckades få biljetter till 6 mimare 6 vita hästar på Orionteatern på Söder.

6 mimare 6 vita hästar - teaser from André Kaliff on Vimeo.

Mimarna som härmade hästarnas kroppsspråk med sträckta ben och nervösa huvudrörelser, den ensamma hästen som långsamt, långsamt går runt och tittar på oss i publiken - samspelet - en sällsam upplevelse. Och så märkligt att vi hittade just den här föreställningen, Maud och jag. För det slog oss efteråt att det finns en liten hästflock med i vår nästa bok! Så nu är jag laddad med nytt bränsle. Hem och måla hästar!

Anledningen till Stockholmsresan var årsstämma i Författarförbundet och styrelsemöte i Barn- och ungdomsbokssektionen. Med mingel för barnboksskapare från både Författarförbundet och Svenska tecknare. Roligt och bra. Nästa gång blir på Bokmässan.   

vecka 19
2011

Jord

Lyfter undan de översta lagren i den sjunkande komposten och hittar ny jord. Bäddar kring det lilla späda aprikosträdet och svartvinbärsbuskarna.

Det är nu jag ska börja fundera på sommarens jordprojekt. Det är läge när man har jord under naglarna och i alla små sprickor. Pappas små provglas inspirerar också.

På torsdag åker jag till Stockholm för fackligt arbete och möte med kollegor.

vecka 18
2011

Maj

Nu gäller det att vara närvarande i nuet. Att ta sig tid och få jord under naglarna, att gå ut och titta på grönskan. Och sitta vid och måla dessemellan.

   

Boken får ligga kvar den här veckan också för den är så fin!

En bok i pappas bokhylla har ropat på mig i många år. Nu när den är min förstår jag varför. Vad jag inte förstår är hur jag klarat mig utan den så länge. Bara omslaget: The White Hart, Richard II´s emblem, from the Wilton Diptych. Målningen är från slutet av 1300-talet och finns på National Gallery. Boken handlar om relationen mellan djur och människor speglat genom hela konsthistorien. SACRED AND SYMBOLIC ANIMALS. ANIMALS OBSERVED. THE BEAUTY AND ENERGY OF ANIMALS. ANIMALS BELOVED.

vecka 17
2011

Valborg

En bok i pappas bokhylla har ropat på mig i många år. Nu när den är min förstår jag varför. Vad jag inte förstår är hur jag klarat mig utan den så länge. 

Bara omslaget: The White Hart, Richard II´s emblem, from the Wilton Diptych. Målningen är från slutet av 1300-talet och finns på National Gallery. Boken handlar om relationen mellan djur och människor speglat genom hela konsthistorien. SACRED AND SYMBOLIC ANIMALS. ANIMALS OBSERVED. THE BEAUTY AND ENERGY OF ANIMALS. ANIMALS BELOVED. ANIMALS DESTROYED. Och där har den stått i hyllan och väntat på mig!

Nu ska jag måla djur. Och skriva lite på vårtalet. Vad säger man?

GLAD MAJ!

vecka 16
2011

Påskveckan

Och här sitter man med näsan i siffrorna. Räknar och räknar om och letar efter fel. Ska man se nåt positivt i detta så är det att man får nån sorts överblick. Sanningen i vitögat. Nog ordat om detta - det tar den tid det tar.

För att stilla mitt sinne njuter jag av den här lilla filmen. Musiken lär vara Bach, "Jesu bleibet meine freude". En liten stilla skogskonsert. Tack Viveka Sjögren för tips!

GLAD PÅSK!
 

vecka 15
2011

Skiss

Många skisser blir det. Blyerts, färgpennor, akvarell. Sudda, nya papper, skissa igen. Lite grönare eller blåare, vagare - tydligare? Längre in, yta djup.

Bildserier, hela boken, små dummies, en bild som är jättebra hoppar ut, funkar inte med de andra. Börjar om. Och börjar om. Det regnar och det är skönt och lugnt, bra arbetsväder. Två steg framåt ett steg bakåt.

vecka 14
2011

I gång igen

Förslagsbesöket gick som vi hoppades! Det finns bildproblem kvar att lösa men det är underbart att veta att det kommer att bli något av ens arbete!


Här är hela lakanet

vecka 13
2011

Ambition och skapande

Kämpat med mitt bokprojekt i två veckor, dag ut och dag in. Det blev ingenting. Ingenting alls hände. Bara tomt i skallen, helt energilöst. Så idag tog jag i stället fram ett annat projekt som ska lämnas till förlaget på onsdag, bara för att gå igenom det snabbt – och plötsligt – allt lossnar, bilderna kommer och det flödar. Allt är möjligt!

Läste i en litteraturgrupp på Facebook om Edgar Allan Poe´s fyra förutsättningar för lycka:   1. Friluftsliv. 2. En människas kärlek. 3. Uppgivande av varje ambition. 4. Skapande.
Och tänker att det är ambitionen som lägger fälleben för skapandet.

vecka 11
2011

Koncentration

Inti Chavez Perez vann Slangbellan 2011. För sin bok Respekt, en sexbok för killar. Välförtjänt! Högtidlig utdelning på Författarförbundet i torsdags.


Eva Löfdahl

Såg Eva Löfdahls fina utställningModerna Museet. De här små målningarna är kanske inte det mest representativa från utställningen men jag fann ett lugn och en skönhet i dem. Så de får ligga här nu medan jag försvinner in i min egen färgvärld i några veckor.

vecka 10
2011

Slangbellan

Maud Mangold och jag har nu gjort klart utställningen till Stadsbiblioteket i Göteborg. Det blev fyra stora tavlor efter mycket mer jobb än man kunde tro.

Nu till Stockholm för BUS-styrelsemöte och utdelningen av Författarförbundets debutantpris Slangbellan. Vem får det i år? På torsdag klockan 17 får man veta. Och så tänkte jag gå på BokprovningSvenska Barnboksinstitutet, där man kan se alla barnböcker som gavs ut 2010. 

vecka 09
2011

Neapel och Pompeji

Det här vackra slitna italienska. Laga och putsa i stället för att riva ner och bygga nytt. En nödvändighet som gör att historien lever.

 

Interiör från Pompeji. Och exteriör från Neapel, utsikt från vårt fönster.

Det obehagligaste - gipsavgjutningarna på marknadsplatsen i Pompeji.

Det var de här avgjutningarna som verkligen grep tag i mig, katastrofen blev på riktigt. Tänker på diskussionen om att ställa ut död i Jessika Berglunds blogg (man får scrolla ner en bit). När det inte handlar om bilder av döden utan döden själv. Svårt ämne, viktigt och känsligt. Hur ska man tänka?

vecka 08
2011

Sportlov

Först ska Lisa Burénius och jag ha kartverkstad på Fästningen. Kartor över helt andra platser. Med tusch och tjocka penslar och små små tunna linjer.

Sen blir det  Naturum Getterön. Vi bygger egna spännande kryp och funderar på vad de kan ha i naturen att göra.

Sen blir det Rom. Och Pompeji.

vecka 07
2011

Sarah Moon och Stories

Sarah MoonFotografiska. Fint museum och en underbar utställning. Måleriskt, drömskt. Jag tänkte på Degas pasteller. Och Toulouse Lautrecs affischer.

Det är speciellt att se bilder i mörker. Gallerier med vita väggar för att verken ska synas. Men då syns ju de vita väggarna också. Det är härligt att gå i mörkret och bara bilderna är upplysta. Det är som hela existensen. Allt är mörker tills det träffas av ljuset.

Provade ett nytt härligt café på Kulturhuset: Stories, nere på plattan. Perfekt! Hel bottenplanet såg så mycket roligare ut efter ombyggnaden. Utforskar mer nästa gång.

Svårt att ta sig till Djurgården i snöstorm, men jag gjorde det i alla fall, till Liljevalchs Vårsalong. Och det var ju shit och Chanel som alla salonger. Roligt och sorgligt och obegripligt och fint. Men ingenting som riktigt stannade kvar.

Nu ska jag sortera lite intryck, förbereda nästa veckas verkstäder och så jobba med Färgboken. Kom loss lite på tåget med texten, så jag ska se om det är användbart.

vecka 06
2011

Färgboken…

Försöker få lite flyt i jobbet med Färgboken.  Det mesta av grovtexten/innehållet  är klart, nu ska jag få till formen och bilderna också.

På torsdag och fredag blir det Stockholm. Jag har valts in i styrelsen för Författarförbundets Barn och ungdomssektion. Dags att arbeta lite fackligt igen. Det tar ju mycket tid, inte minst med resorna, men det blir roligt.

Tänkte passa på att gå på Liljevalchs Vårsalong, nyfiken bl a på Peder Gowenius hårda angrepp på påven. Och Riitta Vainionpääs broderi.

Och så gläds vi åt nya fina recensioner på Kokongs långa resa. Och Jorinda gjorde ett litet fynd på nätet: Matildas Läshörna.

vecka 05
2011

Kokong på Bokskåpet

"De är värda en resa i sig: stämningsskapande och mättade färger, oväntade kompositioner och gehör för text och innehåll i berättelsen om Kokong."

Så skrev Bohusläningens recensent om bilderna som just nu finns i original på barnbokshandeln Bokskåpet. Där visar vi hela samarbetet med exempel från både text- och bildprocess. Läs hela recensionen här. Mer om Kokongs långa resa och fler recensioner finns här. Och besök Bokskåpet - det är en sån fin affär med en mycket speciell atmosfär!

Foto: Jakob Buregren

 

Så var den boken ute i världen och det är dags att gå vidare.

vecka 04
2011

Kokongs långa resa

Äntligen ute: Kokongs långa resa! Vi firar med förmiddagskalas på barnbokhandeln Bokskåpet i Göteborg på lördag 29 feb kl 11. Alla är välkomna!

Maud Mangold läser högt och så blir det vernissage på en liten utställning om hur boken kom till. Förlagschefen Kerstin AronssonKabusa Böcker inviger. Kom och var med!

vecka 03
2011

Prokrastinering

Jag vet precis vad jag vill göra men kommer inte igång. Prokrastinering kallas det. Det låter mycket bättre än dålig arbetsmoral.

Från en bildsvit av berget Mishkish på Irland. Vad ska det bli av dem?

vecka 02
2011

Kokong och Butterfly…

Med posten kom den nya boken! Nu ska den marknadsföras inför releasen i månadsskiftet. Maud och jag ska fotograferas till förlagets pressmaterial, av Malin Arnesson. Då vet man att det blir bra.

Veckan inleddes med Madame ButterflyOperaen på Holmen i Köpenhamn. Vägg i vägg med Christiania. Vackert och storslaget hus, men väldigt kalt. Och Madame Butterfly! Så vackert och förfärligt! Har sällan blivit så starkt berörd av en opera, det var på allvar! Oerhört vackert iscensatt, och skönheten förstärker känslan, det blir så överväldigande.

Några sidor ur programmet.

Sen har jag lagt ner Vinternylleprojektet, teckna ansikten varje dag i tre månader. Det kändes bara oinspirerat och hände ingenting med bilderna.

vecka 01
2011

Nytt år, nya tag

Ska det bli en stor bok den här gången? Afrikanernas böcker var jättestora. Kilakas Färsk fisk. Christian Epanya Pappa Diops taxi. Folioformat. Varför är våra så små? För att de passar dåligt i bokhyllan? Bra skäl till att göra en stor bok. Måste i alla fall prova tanken.

Jag läser Patti Smith Just Kids. Om hennes liv med Robert Mapplethorpe. Riktigt bra, precis som alla säger. Försökte googla på Chelsea Hotel där de bodde, men det fungerade inte ... Men jag har ju bilderna i huvudet.

Och så har jag fått nya jordprov. Korallsand och jord med mycket frön i från Mauritzius. Tack Siv och Christer!
Och några som barnen samlade in i somras, från Polen, Strömstad och Näsåker. Festivaljord. Tack, tack!

Vidare till 2010 års veckonotiser