NOTISER 2020

vecka20
2020

Coronavår

Tänk att samhället kan omvandlas så snabbt! Det bådar gott inför vår nödvändiga klimatomställning - nu vet vi att det går. Kampen fortsätter varje fredag som vanligt - fast nu digitalt.

#climatestrikeonline #StayAtHome #fridaysforfuture #flattenthecurve #fridaysforfuturevarberg

Jag är mer eller mindre i karantän, bara korta utflykter. Men jobbar på som vanligt, skillnaden är inte så stor.

 

Utställning

En planerad liten utställning på Konstpassagen, Arena Varberg tillsammans med Malin Weirot blev trots allt av. Äntligen fick jag se hela Gul barndom upphängd; 100 små broderier, monterade på fyra stora stycken. Mer info om verket här, scrolla ner. Det funkade fint med Malins grafik.

 

Nytt projekt

Jag har funderat länge på hur jag ska förnya mitt litterära broderande och så en natt i december kom jag på det. Jag har en pågående mailkonversation med Kerstin Strandberg sen 2013, utskriven och samlad i 3 pärmar. Det är det jag ska brodera, eller fragment av det, och nu är det i gång. Det blir ett broderi i flera delar, ett för varje år. 

Formen bygger på en av Kerstins meningar. Så det var ju upplagt för tyglappar. En lapp med varsin mening för varje månad. 

2013 börjar bli klar.

 

Cicero

Så pågår ett bokprojekt tillsammans med Viveka Sjögren, en bok för små barn som bygger på Ciceros bevisfrågor. Vi startade på Lofoten för precis ett år sen och det får ta den tid det tar. 

Och Lofoten ja. Det var en helt annan sorts vår det!

vecka9
2020

En anfader och lite annat ur gömmorna

Det har varit ganska lugnt här på firman ett tag eftersom jag varit däckad av en seg förkylning. Och den övriga personalen gör ju inte så många knop …

Aktivism

Jag har i alla fall försökt ruska liv i Demokratiprojektet som nu bytt skepnad till Aktivism och handlar om fem globala frågor: Fred, Fattigdom, Jämställdhet, Utbildning och Klimat. Det går inte fort.

IChing

Arbetet fortskrider lugnt och städat. Bild nr IV (hexagram 24; Återkomsten är snart klar och jag ska börja på nr V (hexagram Strålglans/Förklarande). Tanken var inte broderi men det blir det. 

Konstpassagen

Jag ska ställa ut i ett litet sammanhang i april och därför grävde jag runt i mina gömmor. Och hittade 120 (!) mindre broderier! - jag som är så lat.

Bildsidan uppdaterad

Ta en titt här. Malin Arnesson har fotat och min eminente webmaster Björn Thomasson har lagt in de nya bilderna.

Ögonblickskatedralen

En mycket gammal idé som kanske kanske kanske kan bli verklighet i sommar. Den skulle bli 12 meter hög och stå på ett torg var det tänkt från början men om det blir av nu så nöjer vi oss med 8 meter. Den här caden är gjord av Edvin Buregren.

  

Och så var det Anfadern

Det här gamla kinesiska anfadersporträttet har legat hoprullat på ett skåp men har nu fått komma fram. Nu vakar han över oss. Gouache, uppklistrad på tunt siden. Fin!

vecka3
2020

Amsterdam och IChing

Jag tog tåget för att besöka Amsterdam Light Festival och speciellt se verket Atlantis som är gjort av Utskottet som består av Edvin Buregren och Olof Wiese.


Atlantis sett från kajen.


Alla verken är gjorda för att ses från kanalbåt.


Rijksmuseum

Jag gillar Rembrandt men det fanns inte många målningar av honom. Men två fina självporträtt och några bilder till fanns. Och så paradnumret Nattvakten förstås. Målningen såg man inte så bra för där pågick Operation Nightwatch - en avancerad undersökningen av materialet. Liv och rörelse! 

Blev sugen på att se Peter Greenaways film Nightwatching.

Operation Nightwatch  

 

IChing 

Sen till mitt bildprojekt som bygger på de allra äldsta kinesiska skrifterna. Läs om IChing här.

Med hjälp av en mycket intrikat men slumpmässig hantering av 50 röllekastjälkar hittar man fram till en av 64 texter i boken. Den texten tolkar man sen utifrån en fråga man ställt. Två bilder är klara, nu arbetar jag med den tredje.   

  

Detaljer från de två första bilderna: Text nr 17, Sui - Efterföljd. Text nr 4, Meng - Omslutande 

 

Mikroutställning

I december var det mikroutställning på Hamnmagasinet i Varberg arrangerad av Konstnärernas Kollektivverkstad. Här är två av mina pyttesmå sidenbroderier: “Livgivande arv” och “Den ovetbara framtiden”.

 

Lite scenkonst  

På Malmö Opera såg jag Mozarts Requiem dansas! Kolla bilden - den måste man ju bara se/höra. Med Skånes dansteater, operakören och operaorkestern. Tänk att man faktiskt kan dansa den!

Och Carmen på Göteborgsoperan - den har jag länge velat se. En mig närstående webdesigner med. :-)