NOTISER 2015

vecka 42
2015

 

Ögonblickskatedral

Jag håller på med ett gammalt projekt nu. Jag var på Irland för många år sen 2003 och 2004 tror jag, 2 veckor år gången. Jag målade många timmar varje dag i en trång och hemlighetsfull bäckravin.

Himlens öga

Började på botten och arbetade mig långsamt uppåt mot berget Mishkish. 45 akvareller blev det, de flesta väldigt mörka. 

Berget

Tror det är ett livsprojekt att hitta rätt form. Nu känns det bra, arbetar koncentrerat, kommer tillbaka till hur det var. Jag ska berätta mer nån annan gång.

vecka 41
2015

Blue Bamboo

Nepalprojektet fortsätter och vi åker tillbaka om några veckor, jag och Viveka Sjögren.

Projektet startade i mars 2014 och ägs av Författarförbundet och Svenska Institutet och syftar till att stimulera och lyfta den nepalesiska barnlitteraturen. Vi hade tänkt vara tillbaka redan i våras, men då slog jordbävningskatastrofen till och vi la det hela på is tills vidare. 

Foto: Krishna Gurung på Kevin Rowan Memorial Eco Foundation  

Det var inte litteratur man behövde i första hand, de flesta av våra nepalesiska vänner var ute och arbetade med uppröjningsarbete och att bygga tak över huvudet till de värst drabbade inför monsunen. 

Men nu när uppbyggnadsarbetet har kommit en bit på väg kan litteraturen spela en viktig roll och då kanske framför allt böcker som handlar om sorg och död och liknande tunga ämnen som den svenska barnlitteraturen inte väjt för. Vi tar med oss en rad sådana böcker och håller seminarier och workshops i Kathmandu under fyra dagar för nepalesiska författare och illustratörer. Vi kommer också att åka ut i några byar som är svårt drabbade och göra oss en bild av hur barnen har det där.

Så hoppas vi att det ska bli lite tid över för några sådana här magiska ögonblick som vi fick uppleva förra gången – soluppgång över Anapurna. 


 

vecka 39
2015

Mitt emellan

Nu ska det bestämmas vad som ska bli kärnverksamheten i det här företaget i vinter. Välja rätt spår bland alla idéer. Jämka samman vad som känns viktigt och som är så intressant att jag kan behålla intresse och nerv i det tills det är klart. Och vad som kan ge en inkomst, inte minst viktigt.

Jag längtar efter att arbeta med bild men jag har sagt åt mig på skarpen att det blir inget av med det förrän jag har ställt ut nåt av allt jag har. Nu ligger det bara i högar och travar till ingen nytta eller glädje för nån. Så söka utställning, det måste jag. Men det är så tufft att bli refuserad så det blir ett motstånd. Här är sånt jag har att ställa ut:

  • Broderier; hundradagars serier och stora litterära broderier till exempel. Radiobroderier och gula barndomsbroderier. Uppåt en femtio löpmeter sammanlagt. 
  • Ansikten i akvarell, inspirerade av Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt.
  • Teckningar i långa serier på olika teman, t ex jord.
  • 400 jordprover som väntar på att ställas ut i någon form. Från hela jorden, samlade av mig och min familj och vänner under tjugo år. Karin Berglund skrev om dem i boken Samtal i trädgården för några år sen. Nu vill jag packa upp dem ur blecklådorna och visa dem! 


Foto: Karin Berglund

Eller är det en ny bok jag ska satsa på, en ny faktabok till exempelvis. Jag blev lite taggad nu för några veckor sen när den här damp ner i brevlådan.

Lilla feministboken på turkiska på det coola förlaget Güldünya. 

Eller är det nåt helt annat jag ska göra? Det ska jag fundera på.

Men först är det Bokmässa. Och en arbetsresa till Nepal.
 

Sommarklotter

Sommarprojektet blev inte det jag tänkt mig. Ett diskbråck av den värre sorten tvingade mig att hitta på nåt som kunde utföras på rygg. Än en gång blev det Sommar i P1, liksom t ex 2004 och 2008 då det blev radiobroderi, (scrolla ner en bit). I år blev det klotter/mönster. Rita under 90 minuter, reservoarpenna och färgpennor på ritpapper. En och en bagateller, men tillsammans blev det en fin mosaik. Jag har efter hand lagt ut dem på Instagram och på Facebook där man kan få upp varje bild i större format. Där kan man också se min skoningslösa bedömning av praten i en femgradig betygsskala. 2 femmor och fem ettor så här långt när sju prat återstår.

sommarklotter 2015

vecka 13
2015

SÅ!

Fast inte riktigt klart. Alla haikus på plats, det hela hopsytt. Bara lite bilder som ska in här och där.

Det har blivit förfärligt tomt här i huset och i verkstan. Min arbetskamrat Puma dog en solig söndagmorgon efter sin morgonpromenad. Ett långt fint liv och ett fint slut.


vecka 10
2015

SLUTET

De sista skälvande dagarna på vinterprojektet - tre haikus kvar att tota ihop och brodera. Sen är det vår!

Vad jag läser? Den här. Av min vän Kerstin Strandberg. En sällsam historia som ger mycket att fundera kring.

Jag läser tillsammans med Måns, vi har en mycket liten bokcirkel per telefon. Tidigare har vi avverkat Prousts På spaning, Ulysses, Buddenbrook av Thomas Mann och lite annat. Vi reste också till Bloomsday i Dublin tillsammans i somras.

Nu läser vi hundra sidor i veckan om Virginia och David och så diskuterar vi varje söndag. Timslånga samtal blir det. Och i den här boken med den vackra titeln finns mycket att prata om. Väldigt mycket!

Och vilka recensioner den har fått!

Läs den!

vecka 07
2015

VINTERPROJEKT

Jag har ärvt en fåtölj! Tack salig svärmor!
 

Vinterprojektet: så här långt har jag kommit, tre fjärdedelar är nu avklarade.

Annat på gång:

  • Boken om jämställdhet: sluttampen nu, den kommer ut i höst på Natur & Kultur. Med illustrationer av Elin Lindell.
  • Nepalprojektet: Svenska Institutet har beviljat pengar för nästa steg och planeringen är i gång.
  • BULT: Författarförbundets sektion för barn- och ungdomslitteratur. Jag är en av tre ordförande och det tar tid. Planering av medlemsmöten, debutantpriset Slangbellan, prisutdelning 14 april på Författarnas hus i Stockholm och en massa annat. En mycket rolig styrelse att vara med i!

Det var det hela. (Bättre att vara kortfattad än att aldrig ha tid att uppdatera.) :-)