Tillbaka till böcker

TRUTSOMMAR

Författare: Maud Mangold. Bilder: Sassa Buregren
Kabusa Böcker 2008, ISBN: 978 91 7355 048 2
267 x 215 mm, inbunden
Köp hos: Adlibris, Bokus

Trutsommar

Malte Brigg på ön Trutklippan har väntat hela vintern. Äntligen ska silvertärnan återvända från Afrika. Malte är trött på trutar, de skränar, skräpar ner och ser inte efter sina ungar ordentligt.

Men flyttfågeln är inte ensam om att landa på ön den här dagen. Plötsligt finns en flicka där. Ensam, avig och tvär. Malte kallar henne Räkan.

Från den dagen är inte sommaren sig lik. Inte för Malte. Inte för räkan. Och inte för en liten borttappad trutunge.

Ett uppslag i Trutsommar

RECENSIONER

Tångdoft och tröst

Kommentar"Malte Brigg bor ensam i en stuga på ön Trutklippan. Han spanar ut över sitt örike, ivrigt väntande. Så kommer hon. Äntligen! Silvertärnan, som återvänt från Afrika. Nu sitter kanske en annan gubbe, på sin afrikanska sten, och undrar vart Silvertärnan tagit vägen, skrockar Malte.

Han gör sin morgongymnastik på badklippan och hittar, bland tång och skräp, en blå resväska. Valar och ventriklar, grymtar han, det är visst liv i väskan, något nyser därinne.

Maud Mangold har tidigare skrivit barn- och ungdomsböcker, bland andra serien "Landet innanför". Trutsommar har tillkommit i samarbete med konstnären och illustratören Sassa Buregren, som med finstämda akvareller skapar en lyrisk – men långt ifrån vek stämning.

Vad finns nu i väskan? Jo, en arg, blöt och snorig varelse – en allt igenom modern Venus – som fräsande och spottande springer förbi i sanden. Vad heter du, försöker Malte, men får bara skit! till svar. "Hördu Räkan, kom med så får du torka."

Med stort tålamod lirkar Malte med tösen. Hon är svår. Vill vara ifred och svarar mest skit i det du, men Malte märker inte ord. Han är lika klok som mamman i Mumindalen, som lät det osynliga barnet mest vara. Varför Räkan är så tilltufsad får vi inte veta, men ilska och övergivenhet brukar ta varandra i hand. Man måste bry sig om för att tina.

En övergiven trutunge får Räkans hjärta att vekna. Hon bäddar med ljung och står så äntligen i dörren till Maltes stuga. Vad äter små fågelungar? Och hon tittar honom i ögonen för första gången.

Här finns stor dramatik och mycket värme. En bok att spara, trösta barn och sig själv med. Den har nu fått hedersplatsen bredvid "StormStina" av Lena Andersson, en annan pärla på hyllan som doftar kobbar och skär och har en egensinnig tös och gammal öbo i sig."

Marianne Ekenbjörn
Helsingborgs Dagblad

Kabusa Böcker, 2008 | ISBN: 9789173550482 | 267 x 215 mm, inbunden | Köp hos: Adlibris, Bokus