Tillbaka till böcker

TECKEN PÅ PAPPER

(medförfattare: Björn Thomasson)
Alfabeta, Stockholm 1995, ISBN 91-7712-471-5
Utgången från förlaget, men jag jobbar för ett nytryck

Tecken på papper Tänk dig ett gammeldags brev präntat på handgjort papper med gåspenna doppad i bläck, förseglat med lacksigill...

I TECKEN PÅ PAPPER hittar massor av förslag på saker du inte visste att du kunde göra själv.
Prova att tillverka papper och göra eget brevpapper med kuvert. Eller varför inte binda in en liten bok och se hur snyggt det blir när du handtextar sidorna med fin stil. Du kan skära stämplar, utforma monogram och rita ex libris. Här finns skiffer för hemliga meddelanden, mystiska skattkartor och recept på patinering av papper.

TECKEN PÅ PAPPER ger dig både praktiska och roliga anvisningar och inspiration till nya, roliga sätt att använda penna och papper.

Sassa Buregren är konstnär och en av initiativtagarna till Barnakademin Lilla Varbergsskolan, där hon är verksam.

Björn Thomasson är illustratör och formgivare, med fokus på grafisk form, webbutveckling och att utveckla kajaker för såväl amatörbyggare som producenter.

Tecken på papper

RECENSIONER

Dagens Nyheter:
Kommentar"Tecken på papperhar den härliga underrubriken "skattkartor, brev och skrivandets mysterier" och innehåller en massa tips om konsten att rita kartor, hur man textar vackert, gör papper och kuvert, gåspennor, stämplar, exlibris och hemliga skiffer. Björn Thomasson och Sassa Buregren varvar den detaljerade instruktionen med snabba inblickar i olika historiska och kulturhistoriska bakgrunder utan att det känns rörigt eller konstlat. En av hemligheterna med deras bok är att den är så bildmässig: vackra akvarellbakgrunder med bild- och skriftkollage i jordfärger och korta textavsnitt som förefaller vara gjorda på vackert handgjort, ockrafärgat papper. Jag tror på den här sortens besjälade faktaböcker, där kärleken till ämnet är så påtaglig och där den egna kunskapen och lusten att dela med sig lyser igenom. De visar på långsamma, tysta och sinnliga tekniker i en värld av höga ljud, snabba ryck och flimrande dataskärmar"

Hallands Nyheter:
Kommentar"Tecken på papper är en bok man blir glad av, bara att bläddra i. En bok att sätta i händerna på dagens barn som visst glömt hur skönt en fin penna kan kännas i handen och hur roligt det är att rita en skattkarta - utan illustrationsprogram och färdiginlagda datastilar. Kanske ger Thomassons och Buregrens bok en aning om återvändande. Till gammal kunskap, till saker att göra själv. Alldeles själv..... Skattkartor och hemligheter avrundar en intagande bok som lär sina läsare, barn som vuxna, lite om tecknens historia och mer om dess hantverk".

Södermanlands Nyheter:
Kommentar"...Allt illustrerat med underbara målningar som ger läsaren lust att själv börja experimentera."

TECKEN PÅ PAPPER är utgången från förlaget, men jag jobbar för ett nytryck