Tillbaka till böcker

DEMOKRATIHANDBOKEN

Rabén och Sjögren, Stockholm 2001, ISBN 91-29-64866-1
Ny reviderad utgåva 2003, ISBN 91-29-65941-8
56 sidor, kartonnage

Tyvärr slutsåld, kan finnas på antikvariat.

Demokratihandboken Du har samma värde som FN.s generalsekreterare, USA:s president, Sveriges statsminister och alla människor som lever på jorden

Demokratihandboken är till för dig som vill göra din röst hörd men inte vet hur du ska göra. Tänk dig en låst dörr. Du måste få tag på rätt nyckel innan du kan ta dig in. Demokratihandboken visar dig hur du ska börja när du vill ta för dig av dina mänskliga rättigheter och påverka din tillvaro.

Belönad med Carl von Linnéplaketten - bästa faktabok för barn 2001. Ur juryns motivering:
Kommentar"...präglas helt igenom av demokratiska värderingar och respekt för sina läsare...det engagerade sättet att skriva gör den till verkligt spännande läsning, med en för barns möjligheter att hävda sina rättigheter rentav revolutionerande potential".

Demokratihandboken

Demokratihandboken är utgiven även på polska och japanska:

De polska och japanska utgåvorna

RECENSIONER

Kamratposten:
Kommentar"Författaren till den här boken tycker att barn har för lite att säga till om. Att barn borde ha rösträtt. Hon vill visa att det faktiskt finns möjligheter för barn att påverka beslut i olika sammanhang. Hon beskriver utförligt och lättbegripligt hur man bär sig åt. Det är bara att sätta igång. Boken innehåller också en del historia och porträtt av olika personer som arbetat för demokrati och allas rätt att var med och bestämma. Det här är en bok som alla borde få läsa i skolan. Ta med och visa den för din lärare."

Barn:
Kommentar"En fin och annorlunda handbok som kan stärka självkänslan hos barn och unga och kanske få dem att kämpa för det de vill och tror på."

Borås tidning:
Kommentar"Vad som gör Demokratihandboken så entusiasmerande är dess uppfordrande karaktär. Den nöjer sig inte med objektiva beskrivningar av hur demokratin är uppbyggd, utan anvisar vägar för hur man gör sin röst hörd. Den manar till kamp, förvisso inte i någon specifik fråga, men för mänskliga rättigheter i största allmänhet. Istället för ljum faktaredovisning laddar Sassa Buregren med Jorindas inspirerande exempel. Hon avslutar dessutom med kortare biografier över stora människorättsaktivister och opinionsbildare som Mahatma Gandhi, Eglantyne Jebb och Astrid Lindgren."

Ljusnan:
Kommentar"Barn tänker annorlunda, de kan se helheter där vuxna hakar upp sig på detaljer. Vuxna lever i den yttre världen, men för barn är den inre lika viktig, den där drömmarna och idéerna finns. Det är Matti Bergström, som forskat i hur barns hjärnor fungerar, som säger detta och det är hans tankar om barn som ligger till grund för Sassa Buregrens Demokratihandboken, en pedagogisk framställning om hur man börjar ta för sig av sina mänskliga rättigheter och påverkar sin tillvaro. Det behövs drömmar och idéer för att bekämpa orättvisor och lösa problem både här hemma och ute i världen."

Rabén & Sjögren, 2003 | ISBN: 9129659418 | 56 sidor, kartonnage | Köp hos: Adlibris